Selvværd

Mange oplever at have et lavt selvværd. Grundene til dette kan være meget forskellige.

Et vilkår

I dag er der mange muligheder for at uddanne sig, og hvor man i gamle dage skulle være fanger hvis man var mand, og fangerkone hvis man var kvinde, gør dette sig ikke længere gældende.

På den måde har vi en større frihed til at vælge hvad vi vil med vores liv – men også en større usikkerhed, og et stort identitetsarbejde som varer hele livet.

Det kan derfor være svært at føle sig værdifuld i forhold til andre mennesker og i forhold til uddannelsesinstitutionen. Selvom man lever et stille og roligt liv med kæreste, arbejde, venner og familie, kan usikkerheden godt være indeni.

Usikkerheden

Når man således har mere frihed til at vælge, kommer der også flere muligheder for at føle sig rodløs og rastløs.

For nogle kan det skabe plads til at tvivle på eget værd:

  • Kan jeg klare min uddannelse?
  • Vil jeg kunne klare arbejdslivet efter uddannelsen?
  • Kan jeg nu også skrive den store afsluttende opgave eller specialet?
  • Vil jeg kunne indgå i et godt parforhold etc.?

Selvværd hænger sammen med opvækst

Har du igennem din opvækst fået bekræftelse på, at du er god nok fra dine forældre, skolen og vennerne, har du som regel et grundlæggende godt selvværd.

Undertiden kan du stadig føle mindreværd og usikkerhed, men du genfinder ret hurtigt den indre bekræftelse på, at du er ok.

Har du derimod ikke fået tilstrækkelig bekræftelse på, at du har værdi, skal der mindre til, før du “vælter” og oplever negative begivenheder som en bekræftelse på, at du ikke er noget værd.

En negativ, ond spiral kan dermed opstå, og ubevidst kan du måske komme til at opsøge begivenheder og mennesker, som kan bekræfte dit negative selvbillede.

En samtale kan være et skridt på vejen til at bryde den onde cirkel. Ofte kan det virke som om man er den eneste der har det sådan, og det er en lettelse at finde ud af, at de andre også er usikre på sig selv, og at du ikke er alene med problemet.

Via samtaler kan Studenterrådgivningen hjælpe dig til at blive mere bevidst om årsagerne til dit manglende selvværd og hjælpe med at bryde den negative cirkel.

Så kan du bedre koncentrere dig om studiet og udnytte dine evner.

Denne tekst er skrevet med inspiration fra srg.dk