Tab og Sorg

Det er en følelsesmæssigt belastende oplevelse at miste nogen, som betyder meget for én.

Det kan være fordi nogen dør, men der kan også være tale om alvorlig sygdom eller forældres eller egen skilsmisse. Disse kan også indeholde elementer af tab og sorg.

Noget velkendt der ikke er der længere

Når livet pludselig bliver forandret af en hændelse, og det føles som om det der ellers syntes sikkert her i verden, pludselig er forandret, kan du føle dig sårbar på mange områder af dit liv.

Her kan man blive overvældet af følelser, der kan være svære at finde rundt i, da de muligvis også kan være modsatrettede. Det kan f.eks. være:

 • Tristhed og at føle sig ked af det
 • Vrede
 • Savn og længsel
 • Smerte
 • Skyldfølelse
 • Lettelse
 • Ængstelse og bekymring
 • Fortvivlelse
 • Tomhed
 • Angst
 • Meningsløshed

Hvad med uddannelsen?

Til at begynde med kan det være svært at se, hvordan du i fremtiden skal kunne føle dig tryg ved livet igen.

I forhold til din uddannelse kan det være at du oplever, at det bliver sværere at koncentrere sig og måske kan du mærke at din hukommelse ikke er som den plejer at være. Måske bliver det sværere for dig at holde overblikket.

Det er forskelligt hvordan man håndterer tab og sorg. Nogle giver slip i en periode, og accepterer at det er svært at leve op til de daglige krav i den periode. Andre prøver måske at holde følelserne væk ved at beskæftige sig med alle mulige andre aktiviteter. Måske skifter man mellem de to.

Giv dig tid og plads til at reagere

Det er vigtigt at give de følelser der måtte komme, plads og det er vigtigt at dele dem med andre. Her er det vigtigt at du erkender hvad der er sket, hvad du har mistet, hvor smertefuldt det opleves samt, at du græder og taler med dine nærmeste om sorgen.

Sorg er en helende kraft, og igennem sorgen vil tabet efterhånden blive lettere at bære. Nogle kan opleve sorgen som så uoverskuelig og smertefuld, at de i stedet prøver at undgå at mærke den. Måske isolerer de sig, og her er risikoen at de svære følelser vokser indeni.

Accepter dine følelser og lad dem komme til udtryk. Hvad enten det er ved at tale, græde, rase ud eller ved at udtrykke dem kreativt ved at male, skrive digte, spille musik eller andet.

Sorgen og de tunge føllser vil efterhånden fylde mindre og mindre, samtidig med at du gradvist finder tilliden og glæden ved livet igen. Det betyder ikke at man ikke savner og kan blive ked af det igen. Det fylder bare ikke så meget som det gjorde før.

Det er vigtigt ikke at være alene

For nogen er det nok at dele sorgen med familie, kæreste og de nærmeste venner. Nogle kan opleve det som om man mangler en smule mere hjælp eller støtte. Måske har familien og vennerne selv svært ved at rumme din sorg. Så kan det være nødvendigt at søge professionel hjælp.

I Studenterrådgivningen kan vi tilbyde samtaler om begivenheden og krisen og alle de tanker, tabet sætter i gang. Vi giver plads og tid til at reagere på følelserne.

Denne tekst er skrevet med inspiration fra srg.dk.